La prima vedere, poate părea că piața de routere wireless de acasă nu are loc pentru noi producători, dar ritmul dezvoltării telecomunicațiilor oferă în continuare oportunități pentru noi jucători, mai ales când vine vorba de proiecte de operator, mai degrabă decât de retail.

Astăzi ne vom familiariza cu soluția oferită sub brandul Totolink. Potrivit informațiilor de pe site-ul companiei, acest producător a fost creat în urmă cu aproximativ doisprezece ani în Coreea de Sud. Pe lângă piața locală, soluțiile Totolink sunt folosite în proiecte ale marilor operatori din alte țări din Asia și Europa. Compania a apărut pe piața rusă la sfârșitul anului trecut.

Utilizatorilor li se oferă o gamă largă de echipamente wireless, inclusiv routere, adaptoare și puncte de acces, inclusiv un router 802.11ac. Asistența pentru utilizatori este oferită printr-un site web localizat, linie telefonică și e-mail. Un centru de service a fost deschis la Moscova pentru întreținerea echipamentelor.

Aspectul lui Totolink N300RT

În acest material ne vom uita la o soluție accesibilă pentru piața de masă. Routerul N300RT este echipat cu porturi de rețea de 100 Mbps și un controler wireless cu bandă unică de 300 Mbps. Principalul punct de interes este calitatea software-ului încorporat, deoarece acesta este ceea ce influențează cel mai mult experiența generală a utilizatorului și va ajuta la formarea unei impresii despre dezvoltator.

Set de livrare

Routerul vine într-o cutie de carton relativ mare, albastru și negru pentru dimensiunea dispozitivului în sine. Designul este destul de tradițional - o fotografie a dispozitivului, principalele caracteristici, specificații, descriere și alte informații.

Ambalare Totolink N300RT

Înăuntru, într-o tavă specială, există un router, o sursă de alimentare comutată compactă 9 V 0,5 A, un cablu de corecție de rețea, un card de garanție, un autocolant pentru marcarea suportului de perete, scurte instrucțiuni de instalare în limba rusă, un CD cu un electronic. versiunea manualului de utilizare în limba rusă, precum și un catalog al produselor companiei în limba engleză.

Set de livrare Totolink N300RT

Nu este foarte clar să utilizați un CD de dimensiune completă pentru un singur fișier sub 4 MB. Rețineți că dimensiunea mică a sursei de alimentare poate fi utilă în unele cazuri.

Perioada de garanție este stabilită de producător la doi ani de la data vânzării sau la trei ani de la data producției, ceea ce este destul de neobișnuit în această clasă. Site-ul companiei este în mai multe limbi, inclusiv rusă. Actualizările de firmware și documentația sunt disponibile pentru descărcare.

Aspect

Pe segmentul de buget rareori există ceva neobișnuit în ceea ce privește aspectul. Dar în acest caz, producătorul a decis să iasă în evidență - pe panoul superior al carcasei, a plasat un panou din plastic închis la culoare cu o crestătură aspră, care poate fi deschis ușor pentru a îmbunătăți ventilația umpluturii electronice. Cu toate acestea, la testare, chiar și cu o sarcină mare, încălzirea carcasei a fost nesemnificativă.

Aspectul lui Totolink N300RT

Partea principală a corpului este realizată din plastic alb mat. Dimensiunile totale, excluzând antenele și cablurile, sunt 147x76x28 mm.

Aspectul lui Totolink N300RT

Pe partea frontală puteți vedea autocolante cu numărul de serie și adresa MAC, care strica puțin aspectul, și butonul WPS în partea dreaptă. Poate fi folosit și pentru a reseta setările routerului.

Aspectul lui Totolink N300RT   Aspectul lui Totolink N300RT

Există grile de ventilație la capete laterale. În spate sunt două antene nedetașabile, cinci porturi de rețea de 100 Mbps (1×WAN și 4×LAN), o intrare pentru alimentare și un comutator hardware.

Aspectul lui Totolink N300RT

LED-urile indicatoare au fost plasate în partea stângă sus a locașului. Sunt opt ​​în total, culoarea este albastră, pictogramele semnăturii sunt pe capac.

Aspectul lui Totolink N300RT   Aspectul lui Totolink N300RT

Partea inferioară a carcasei este neagră și aproape în întregime acoperită cu orificii de ventilație. Rețineți că rolul picioarelor atunci când sunt instalate pe o suprafață orizontală este jucat de proeminențe din plastic, ceea ce este greu de considerat o soluție bună. Dar producătorul trebuie lăudat pentru elementele de montare pe perete.

În general, designul face o impresie mixtă, dar este destul de bun pentru acest nivel de preț.

Configurare hardware

Routerul se bazează pe platforma Realtek. Procesorul central RTL8196E funcționează la 400 MHz și are un mic radiator în formă de ac. Unitatea radio, reprezentată de cipul RTL8192ER, asigură operarea unui punct de acces wireless în standardele 802.11b/g/n cu viteze de conectare de până la 300 Mbit/s în banda de 2,4 GHz. Capacitatea RAM este de 32 MB, iar pentru firmware este instalat un cip flash de 4 MB. După cum putem vedea, configurația nu iese în evidență în nimic interesant și este destul de standard pentru modelele de routere ieftine. Routerul a fost testat cu versiunea de firmware V1.0.0-B20150116.1039.

Setări și caracteristici

Interfața web a routerului este disponibilă la adresa standard 192.168.1.1. Login-ul și parola sunt, de asemenea, standard - admin/admin. Numărul portului de interfață poate fi modificat, precum și permite controlul de pe Internet. Se asigură utilizarea limbii ruse sau engleze. În primul caz, există erori minore de traducere. Nu există un sistem de ajutor încorporat, dar există comentarii pe unele pagini. Modificarea multor setări necesită repornirea routerului, care durează mai mult de un minut. Vă rugăm să rețineți că documentația nu oferă informații detaliate cu privire la unele articole.

Designul interfeței este tradițional - un arbore de meniu în partea stângă a ferestrei și o pagină cu parametri în centru. În total, nivelul superior al meniului are zece secțiuni. Referințele încrucișate sunt folosite destul de des, dar organizarea și gruparea articolelor este oarecum neobișnuită. În special, există trei opțiuni cu cuvântul „setări” simultan și nu două, ca majoritatea dispozitivelor similare.

„Configurarea rapidă” sugerează utilizarea mai multor pași de asistenți pentru a seta parametrii de bază ai dispozitivului. „Setarea pentru utilizatori avansați” are un scop similar, dar toate opțiunile sunt prezentate pe o singură pagină și există posibilitatea de a configura IPTV.

Configurare Totolink N300RT

Modelul poate acționa nu numai ca router wireless, ci și ca punte sau punct de acces wireless. În funcție de modul selectat, setările se vor schimba.

Configurare Totolink N300RT

Pentru a vă conecta la Internet, sunt acceptate standardele populare de pe piața locală - IPoE, PPPoE, PPTP, L2TP și 802.1x. Rețineți că atunci când utilizați serverul de acces al operatorului, rețeaua locală a furnizorului (Acces dublu) rămâne, de asemenea, operațională. Routerul are un client DDNS încorporat cu trei servicii preinstalate. Versiunea de firmware analizată acceptă și IPv6 cu DHCPv6 și RADVD. Este posibil să schimbați adresa MAC a portului WAN.

Configurare Totolink N300RT

Pentru a deservi IPTV, puteți utiliza protocolul IGMP sau puteți aloca interfețe (inclusiv wireless) set-top box-urilor folosind tehnologia VLAN.

Configurare Totolink N300RT

Accesul la serviciile locale de pe Internet este asigurat de suportul pentru UPnP, DMZ și regulile de traducere a portului personalizat. În cel din urmă, puteți utiliza intervale, dar nu este posibil să aveți numere diferite de porturi interne și externe. Funcționarea UPnP nu poate fi controlată.

Configurare Totolink N300RT

Routerul acceptă rutare RIP dinamică și are capacitatea de a adăuga propriile rute statice la tabel. Este posibil să vizualizați versiunea curentă a tabelului, precum și să dezactivați NAT.

Configurare Totolink N300RT

În setările rețelei locale, puteți modifica adresa proprie a routerului, puteți adăuga adrese IP suplimentare pentru interfața internă, puteți configura un server DHCP (inclusiv alocarea de adrese permanente clienților, dar va trebui să introduceți singur datele necesare, mai degrabă decât să selectați dintr-un listă).

Configurare Totolink N300RT

Setările implicite din fabrică pentru controlerul fără fir sunt utilizarea unei rețele deschise. Prin urmare, este recomandabil să instalați protecția imediat după prima pornire. Routerul acceptă WEP și WPA/WPA2. În al doilea caz - atât cu o parolă, cât și cu un server RADIUS. Pe pagina principală de securitate wireless, parola este ascunsă prin puncte, dar o puteți găsi pe pagina WPS. Sau pur și simplu utilizați această tehnologie pentru a conecta clienți noi. Rețineți că WPS este dezactivat în mod implicit.

Configurare Totolink N300RT

Pe lângă schimbarea numelui rețelei wireless și a setărilor de securitate, utilizatorul poate selecta standardele acceptate, numărul și lățimea canalului, dezactivarea difuzării numelui rețelei, limitarea numărului de clienți wireless conectați, modificarea puterii semnalului transmis (cinci poziții) și, de asemenea, setați câțiva parametri de serviciu ai punctului de acces wireless.

Configurare Totolink N300RT

Pe lângă rețeaua principală, puteți crea două oaspeți cu propriile nume și opțiuni de securitate. Pentru ei, parola nu mai este posibilă prin interfața web - este întotdeauna ascunsă de puncte. Rețineți că clienții rețelelor invitate au acces atât la rețeaua locală principală a routerului, cât și la Internet, spre deosebire de implementările pe care le-am întâlnit anterior. Remarcăm, de asemenea, suportul pentru modul repetitor fără fir și WDS.

Configurare Totolink N300RT

Controlerul wireless permite utilizarea unei liste albe sau negre de clienți, precum și stabilirea unui program de lucru pe zi a săptămânii (până la zece intervale, exact la minut).

Configurare Totolink N300RT

Routerul oferă protecție împotriva atacurilor DoS, care este dezactivat implicit. În plus, există un firewall cu capabilitățile obișnuite: filtrele IP și MAC sunt folosite pentru a bloca accesul la Internet la clienții interni ai rețelei prin adresele lor, un filtru de număr de port blochează serviciile la distanță pentru toți clienții de rețea simultan, un filtru URL vă permite să blocați site-urile după numele lor.

Configurare Totolink N300RT

Dispozitivul are suport pentru limitarea lățimii de bandă (QoS). Regulile folosesc adresele IP și MAC ale clientului sau numerele de port pentru a filtra traficul. În fiecare regulă, puteți specifica restricții (superioare sau inferioare) privind viteza de primire și transmitere a datelor. În ciuda faptului că serviciul creează o sarcină mare pe procesorul routerului, în unele situații poate fi util.

Configurare Totolink N300RT

Secțiunea „Întreținere” oferă elemente standard pentru schimbarea contului de administrator, actualizarea firmware-ului dintr-un fișier, salvarea/restaurarea/resetarea setărilor, setarea datei și orei (inclusiv sincronizarea prin Internet).

Configurare Totolink N300RT

În plus, este posibil să reporniți dispozitivul, să setați un program de repornire, să configurați protocolul TR-069 pentru întreținerea de la distanță a routerului de către operator și să permiteți accesul la consola routerului prin telnet. Rețineți că în versiunea de firmware utilizată, acest din urmă serviciu este activat implicit, ceea ce încalcă în mod semnificativ securitatea atunci când lucrați în moduri cu un server de acces, deoarece telnet este accesibil nu numai din rețeaua de domiciliu, ci și din rețeaua locală a operatorului, care este o eroare evidentă în software.

Configurare Totolink N300RT

Pentru a monitoriza starea curentă a dispozitivului, este furnizată o pagină corespunzătoare, care colectează date de bază despre interfețe și parametrii sistemului, cum ar fi versiunea firmware-ului, precum și încărcarea procesorului și a memoriei RAM. În plus, există pagini cu statistici ale pachetelor primite și trimise, o listă de clienți și un tabel ARP.

Configurare Totolink N300RT

Routerul vă permite să vizualizați jurnalul de evenimente de sistem, dar filtrul utilizat în ieșire reduce semnificativ conținutul său de informații. În plus, există o opțiune de a trimite date către un server syslog.

Performanţă

Conectarea la Internet prin L2TP s-a dovedit a fi destul de capabilă de dispozitivul în cauză. Vizionarea transmisiunilor IPTV în modul multicast a funcționat stabil, inclusiv prin Wi-Fi. Desigur, dacă nu abuzați de p2p.

Dispozitivul a fost testat în teste sintetice cu tipuri de conexiune IPoE, PPPoE, PPTP și L2TP. Routerul este echipat cu porturi de 100 Mbps, astfel încât vitezele maxime sunt limitate la aceste valori. Rezultatele obţinute sunt prezentate în graficul următor.

Performanța de rutare a lui Totolink N300RT

Am întâlnit deja routere pe o platformă similară, așa că vitezele afișate nu sunt surprinzătoare. Dispozitivul este capabil să ofere capacități de canal aproape maxime de 100 Mbit/s în toate modurile. Deci este destul de potrivit pentru segmentul de masă în ceea ce privește performanța. Există câteva comentarii doar despre modul full duplex în PPTP.

Nu există comentarii cu privire la distribuția vitezei în modul Acces dublu.Performanța de rutare a lui Totolink N300RT

Punctul de acces wireless a fost testat cu un adaptor TP-Link TL-WDN4800 (802.11n, până la 450 Mbit/s). Testele au fost efectuate pe una/două fire și pe opt fire. Routerul a fost configurat pentru performanță maximă cu WPA2-PSK și un canal fix. Viteza de lucru a fost verificată în trei puncte - la o distanță de patru metri și linie de vedere, patru metri printr-un perete nepermanent și opt metri și doi pereți nepermanenți.

Performanță wireless Totolink N300RT

În condiții bune de comunicare, viteza controlerului wireless este limitată la porturile cu fir și poate depăși 90 Mbps. Dacă distanța crește și apar obstacole, aceasta scade considerabil, dar în general rămâne la un nivel suficient de ridicat pentru dispozitivele mobile, permițând utilizarea unei conexiuni wireless, inclusiv pentru vizionarea videoclipurilor online. Să vă reamintim că performanța reală a Wi-Fi depinde în mod semnificativ de caracteristicile clientului și de condițiile externe - poziția relativă a dispozitivelor și prezența interferențelor și a rețelelor învecinate.

concluzii

Cunoașterea produsului unei noi piețe a unui producător de echipamente wireless poate fi considerată un succes. Routerul Totolink N300RT se bazează pe o platformă populară și are caracteristici tipice pentru segmentul de masă. Designul extern și manopera pot fi evaluate pozitiv.

Software-ul încorporat vă permite să implementați cele mai obișnuite scenarii pentru utilizarea unui router fără fir, acceptă lucrul cu opțiuni populare de conexiune la Internet și servicii IPTV. 

Viteza routerului ne permite să-l recomandăm pentru lucrul cu planuri tarifare moderne de mare viteză de până la 100 Mbit/s. Punctul de acces wireless al dispozitivului a funcționat bine, atât ca viteză, cât și ca rază.